Klikni s PROMETOM i ostvari karijeru Promet - Traffic&Transportation Međunarodna mobilnost i suradnja Konferencija ZIRP Centar za promet i logistiku d.o.o.

Planinarska udruga FPZ

Naziv udruge: Planinarska udruga Fakulteta prometnih znanosti
Skraćeni naziv udruge: PU FPZ
Sjedište Udruge: FPZ, Vukelićeva 4, 10000 Zagreb

Kontakt: Davor Franjković (dfranjkovic@fpz.unizg.hr)
Facebook stranica: https://www.facebook.com/Planinari.FPZ/
Grupna stranica: https://outlook.office.com/owa/?realm=fpz.hr&path=/group/planinari_fpz-a@fpzhr.onmicrosoft.com/mail

Planinarska udruga Fakulteta prometnih znanosti neformalna je grupa zaposlenika FPZ-a koji svoje slobodno vrijeme vole posvetiti odlascima u brda i planine. Otvorena je svim ljudima dobre volje koji vole prirodu i druženje i žele se rekreirati hodanjem i penjanjem u prekrasnom okruženju hrvatskih i stranih planina.

ZAŠTO PLANINARITI

„Planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići; naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, stjecati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom gorskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.“
(Preuzeto sa stranice HPS-a: http://www.hps.hr/planinarstvo/postani-planinar/)

POVIJEST PU FPZ

Brojni zaposlenici FPZ-a već su i prije bili dugogodišnji planinari, s velikim planinarskim iskustvom i uključeni u razna hrvatska planinarska društva (HPD Vihor, HPD Kapela, PD Dubovac, PDS Velebit, ...). Početkom 2011. godine pojavila se ideja o organizaciji zajedničkih izleta koja je jako dobro prihvaćena i od planinara, ali i od onih zaposlenika koji do tada nisu imali veze sa planinarstvom. Uskoro, 17. travnja 2011. godine održan je prvi izlet PU FPZ-a u Samoborsko gorje trasom Šoićeva kuća - Oštrc - Velika vrata - Japetić - Dragonoš - Sveti Bernard - Šoićeva kuća. Izletu je prisustvovalo 15 planinara. Nakon toga, organizirani su brojni drugi izleti i pohodi, više ili manje zahtjevni, jednodnevni ili višednevni, od kojih treba istaknuti Bijele stijene, Risnjak, Žumberak, Velebit od Zavižana do Alana i natrag, Anića kuk, tradicionalne pohode na Zarin iznad Brinja i brojne druge. Članovi naše udruge su se također priključivali organiziranim izletima i pohodima drugih planinarskih društava. Na izletima udruge sudjelovali su i članovi obitelji i prijatelji, a udruga je i dalje otvorena prema svima. Osim zajedničkih izleta, planinari PU FPZ-a aktivni su i dalje u svojim matičnim PD-ima, kao i u tijelima Hrvatskog planinarskog saveza (HPS).

Prvi izlet, Samoborsko gorje, 17. 04. 2011.
Bijele stijene, svibanj 2011.
Risnjak, rujan 2011.
Žumberak, pl. kuća Vodice, srpanj 2012.
Zečak, veljača 2013.
Babić siča, Velebit, lipanj 2013.
Anića kuk, Paklenica, lipanj 2015.
Pohod na Zarin, Brinje, travanj 2016.
LOGOTIP PU FPZ

S ciljem ostvarivanja osjećaja zajedništva među članovima i veće prepoznatljivosti prema drugima, oblikovan je logotip PU FPZ-a. Vrlo jednostavno, logotip je ujedinio planinarsku markaciju kao simbol planinarstva i logotip FPZ-a u jednu cjelinu. Potom su nabavljene bijele majice s logotipom PU FPZ-a, koje članovi i prijatelji PU FPZ-a nose s ponosom na svojim izletima.

Logotip PU FPZ-a
Majica s logotipom PU FPZ-a
MOGUĆNOST UKLJUČIVANJA U RAD PU FPZ

Svaki zaposlenik FPZ-a može se uključiti u rad planinarske udruge, pridružiti odabranim izletima prema svojim afinitetima, dati prijedloge za izlete i organizirati ih, ili jednostavno pratiti rad udruge na grupnoj stranici unutar Office365 na kojoj je trenutačno uključeno desetak članova ili na javnoj Facebook stranici koju trenutačno prati više od 250 osoba. Na tim stranicama, kao i na navedenoj e-mail adresi mogu se dobiti i sve potrebne informacije vezane općenito uz planinarstvo, kao i uz rad udruge, nadolazeće izlete, fotografije i utiske s prošlih izleta i drugo.